torsdag 23. februar 2012

Stifado - gresk oksegryte


Gresk kjøttgryte med masse smak som smaker sommer, eller gir ekstra varme en kald vinterkveld.

Den lager seg nesten selv, det den bruker mest av er tid for seg selv. Oppskriften rekker til ca 6-8 personer, den kan også fryses ned i passende porsjoner. Den har også egenskapen som gjør den bedre dag 2 den serveres. Så lag gjerne en stor porsjon.

2-3 ss smør
1 kg oksekjøtt (grytekjøtt) skåret i 3-4 cm biter
3 dl rødvin
400 g gode hermetiske tomater (*)
4 ss tomatpure
2 dl kokende vann
3 ss olivenolje
3 vanlige løk
1/2 hvitløk, finhakket
1 ts malt kanel
1/2 ts oregano
Saften av 1/2 sitron
Salt
Grovkvernet pepper
En stor neve revet bladpersille.

* det er stor forskjell på hermetiske tomater. Til en gryte med så mye tomater vil dette ha stor betydning for smaken, og velg derfor bort noen av billigmerkene som kan være ganske smakløse.

Smelt smøret i en kjele og brun kjøttbitene lett. Slå 1, 5 dl av vinen over og la dette småkoke i 5 min. Rør inn tomater, tomatpurè, sitronsaft og vannet. Legg lokk på og la det småkoke i 10 min.

Stek løk og hvitløk, og ha det over i gryta. Tilsett kanel, oregano, salt og pepper. Legg lokk på gryta og la den småkoke på svak varme i 1 1/2- 2 timer, eller til kjøttet er helt mørt. Tilsett resten av vinen mot siste halvdel av koketiden.

Dryss rikelig med bladpersille over.

Serveres med båtpoteter, ris eller couscos.

Vin: Denne retten er en god grunn for et glass vin midt i uka. For man har jo allerede åpnet en vin for å ha i gryta :)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar